loading-indicator

Υπηρεσίες

Αρχική συνεδρία

Η πρώτη συνεδρία στην οικογενειακή ή συστημική ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στην ανασκόπηση της ιστορίας της οικογένειας ή της ομάδας και στην ανάλυση των προβλημάτων τους. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ομάδας.

Ατομική ψυχοθεραπεία

Στην ατομική ψυχοθεραπεία η εστίαση είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στις ανάγκες και τα αιτήματα του ατόμου. Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος το οποίο προωθεί την ελεύθερη έκφραση τόσο των σκέψεων όσο και των συναισθημάτων με στόχο την κατανόηση του εαυτού , των εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης καταστάσεων και της σύνδεσης σκέψεων και συναισθημάτων . Η μέθοδος με την οποία εργάζομαι είναι η συστημική ψυχοθεραπεία, καθώς ακόμα και ως μονάδες πάντα φέρουμε τις σχέσεις και τις συνδέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συλλογιστούμε πως τα πλαίσια στα οποία κινούμαστε παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Τα συστήματα και οι ομάδες στα οποία είμαστε μέρη, είτε είναι η οικογένεια , οι σύντροφοι , οι φίλοι , το εργασιακό μας πλαίσιο είναι παρόντα στις συνεδρίες ακόμα και όταν δεν είναι φυσικά παρόντα. Οι ατομικές θεραπείες είναι κατάλληλες για πολλές και διαφορετικές καταστάσεις και ανάγκες όπως η διαχείριση πένθους, χωρισμού , η αντιμετώπιση κατάθλιψης ή άγχους αλλά και άλλες καταστάσεις που μπορεί να μας δυσκολεύουν ή να μας αποσταθεροποιούν.

Οικογενειακή Θεραπεία

Η θεραπεία οικογένειας αποτελεί μια προσέγγιση που στόχο έχει τον επαναπροσδιορισμό των δυναμικών και των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας. Στις συνεδρίες μπορούν να είναι παρόντα όλα ή μέρος των μελών της οικογένειας ανάλογα με το εκάστοτε αίτημα. Σε περιόδους μεταβάσεων ή και κρίσεων, όπως ένα διαζύγιο, μια απώλεια, αλλαγές όπως ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού ή και μετακόμισης είναι πιθανόν οι οικογένειες να χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούν νέους τρόπους σχετίζεσθαι. Αλλά ακόμα και μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να εντοπιστούν μοτίβα και τρόποι σύνδεσης μεταξύ των μελών που δεν είναι πλέον διευκολυντικοί αλλά επιβαρύνουν όλα ή κάποια από τα μέλη της οικογένειας. Μέσα λοιπόν, από την οικογενειακή θεραπεία επιδιώκεται η αναγνώριση μοτίβων σύνδεσης που διαταράσσουν τις σχέσεις, η διερεύνηση νέων τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των μελών, ο εφοδιασμός με μέσα και τεχνικές για επίλυση συγκρούσεων. Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο η οικογένεια έχει τη δυνατότητα με την βοήθεια των ερωτήσεων του θεραπευτή να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους συνύπαρξης και ανάπτυξης.